Kamerna muzika – žiri

KAMERNA MUZIKA:
1. Ljubica Matić (MŠ „V. Lisinski“ – profesor violine)
2. Milan Dereta  (MŠ „V. Lisinski“ – profesor gitare)
3. Aleksandar Jotić  (MŠ „V. Lisinski“ – profesor horne)
4. Sekretar: Jovanka Ristić Tot  (MŠ „V. Lisinski“)

Biografije:


Ljubica Matić  je rođena 14.03.1967. god. u Beogradu. Violinu uči od svoje 9 godine u MŠ ,,Vatroslav Lisinski“ u klasi nast. Mire Lučić. Muzičko školovanje nastavlja u MŠ ,,Josip Slavenski“ u klasi prof. Gorice Dimitrijević, a  istovremeno završava i violu u klasi prof. Miodraga Markovića. Tokom školovanja dobitnica je nagrada na Republičkim takmičenjima u solo i kategoriji  kamerne muzike. Kao koncert majstor ,,Baroknog ansambla“ MŠ ,,J. Slavenski“ dobitnik je ,,Mokranjčeve nagrade“ za kamernu muziku.

Akademsko znanje stiče na FMU ,,Kiril i Metodi“ u Skoplju, gde je diplomira 1992. godine u klasi prof. Ratke Dimitrove.

Nakon završenih studija, zapošljava se u MŠ ,,Vatroslav Lisinski“, u kojoj  predaje violinu, violu,  kamernu muziku i  čitanje s lista, gde  još uvek radi.

Jedan je od osnivača kamernog ansambla ,,Pro klasika“ sa kojim je nastupala kao i kamerni svirač i kao solista, na violini i violi.

Njeni učenici su dobitnici: lauretskih, I, II i III nagrada na: Republičkim takmičenjima, ,,Stringfest“ – Sremska Mitrovica, ,,Mita Topalović“ –  Pančevo, ,,Aleksandar Glazunov“ – Pariz u solo disciplinama i disciplini kamerne muzike. Učenici iz njene klase su uspešni nastavnici i orkestarski svirači u raznim školama i orkestrima  u Srbiji i inostranstvu.


Milan Dereta, gitarista i kompozitor, završio je srednju muzičku školu „Vatroslav Lisinski“ (instrumentalni i teoretski odsek), u klasi prof. Aleksandra Hadži-Đorđevića 2004. godine. Nekoliko godina kasnije, završio je master studije (2009.) i specijalističke akademske umetničke studije (2011.) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića.

Tokom studija učestvovao je na mnogim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, kao solista i kao član kamernih ansambala (prva nagrada na republičkom takmičenju 2002. godine). Nastupao je na mnogim mestima u Beogradu i Srbiji, a njegovi nastupi zabeleženi su u velikom broju radio i tv emisija.

Prethodnih sedam godina ostvario je uspešnu saradnju sa četiri ansambla, svirajući tradicionalnu argentinsku muziku (tango i milonga), tradicionalnu portugalsku muziku (fado), tradicionalnu rusku muziku (ruske romanse) i špansku ambijentalnu muziku (Six Strings and a Piece of Wood). Takođe, Milan je član orkestra u pozorištu i kamernoj operi Madlenianum u Beogradu, gde više od sedam sezona izvodi mjuzikle „Les Miserables“ i „Rebbeca“ svirajući klasičnu i električnu gitaru.

Bavi se komponovanjem i aranžiranjem muzike. Napisao je: brojna dela za gitaru i kamerne sastave u klasičnom i filmskom žanru; muziku za dva igrano-dokumentarna filma (Aleksandar Solovjev i Vladimir Dvorniković) iz ciklusa Zaboravljeni umovi Srbije koji su se emitovali na RTS-u 2006.

Njegovi učenici dobitnici su brojnih nagrada od kojih se ističu laureat u trećoj kategoriji  i prva nagrada u polju kamerne muzike (duo gitara) na republičkom takmičenju 2016.

Radi kao profesor u muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“.


Aleksandar Jotić

Rođen u Beogradu.

Započeo svoje školovanje u Muzičkoj školi „Stanković“, završio srednju muzičku školu „Mokranjac“, u klasi profesora Zorana Stojovićа.

Nastavio svoje usavršavanje na FMU u klasi prof. Stjepana Rabuzina, diplomirao u klasi prof. Milana Radića.

Tokom svog školovanja osvajao više prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima.

Usavršavao se na kursevima kod renomiranih hornista: Hana Picka, Herman Bauman, Fransis Orval…

Svirao gotovo u svim orkestrima u državi, stalni honorarni član Sarajevske filharmonije od 2008 – 2014 godine, SO RTS, Banjalučka filharmonija, Crnogorski simfoniјski orkestar, orkestar „TT“, kamerne opere „Madlenianum“…

Njegovi đaci su dobitnici brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima.