Harmonika – žiri

HARMONIKA:
1. Dragan Stanojević (MŠ „M. Milojević“)
2. Aleksandar Popović (MŠ „Đorđević“)
3. Miodrag Krstić (MŠ „V. Lisinski“)
4. Sekretar: Jelena Gotovčević (MŠ „V. Lisinski“)

Biografije:

Dragan Stanojević, diplomirani akordeonista, rođen je u Zaječaru 1980. godine. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nastavno odeljenje u Kragujevcu. Usavršavao se na master kursevima kod: Žak Morne (Francuska), Vjačeslav Semjanov i Jurij Šiškin (Rusija), Boris Lenko (Slovačka), Alberdi Injaki (Španija) i Elizabet Mozer (Nemačka). Kao izvođač nastupao je širom Srbije i jugoistočne Evrope kao solista i u brojnim ansamblima kako klasične tako i popularne muzike.

Pedagoškim radom počeo da se bavi 2002. godine u Srednjoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, a od 2008. god. radi kao profesor harmonike u Osnovnoj muzičkoj školi u Grockoj. Njegov pedagoški rad kruniše veliki broj nagrada učenika, u solističkim i kamernim ansamblima, koji su nastupali na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima: Republičko takmičenje mizičkih škola Srbije, Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, „Dani harmonike“ u Smederevu, „Zvezdane staze“ u Kragujevcu, „Mali viruoz“ u Beogradu, „Festival harmonike“ u Ubu, Međunarodno takmičenje u Novom Kneževcu, „Meh-fest“ u Beogradu, što je rezultiralo sa dve specijalne nagrade, dva laureata, 34 prve, 13 drugih i 4 treće  nagrade. Takođe, dobitnik je Plakete Osnovne muzičke škole za postignute pedagoške rezultate u školskoj 2012/13. godini.


mr Aleksandar Popović je rođen u Beogradu 15.01.1981. godine. Završio nižu muzičku školu „Božidar Trudić“ u Smederevskoj Palanci, u klasi nastavnika Ljubodraga Cvetkovića. 2000. god. Je završio srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ i muzičku gimnaziju „Stanković“ u Beogradu, u klasi profesora Biljane Radosavljević. 2005. godine diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vojina Vasovića. 2008. godine magistrirao je na državnoj Muzičkoj akademiji Universität für Musik und Darstellende Kunst u Gracu (Austrija) na koncertnom smeru u klasi prof. Janne Rättyä.

U toku svog školovanja učestvovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima i dobitnik je velikog broja nagrada .

Od oktobra 2006. godine stipendista je Vlade Republike Srbije kao jedan od 50 najboljih srpskih studenata koji su školovanje nastavili u inostranstvu.

Kao solista, član kamernih ansambala i član orkestra nastupao je u najvećim koncertnim salama Beograda, širom Srbije i Evrope.

U maju 2011. godine od Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije dobija nagradu za postignute izuzetne rezultate u oblasti pedagogije.

U maju 2014. i junu 2015, 2016, 2017.godine od Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ dobija nagradu za postignute izuzetne rezultate njegovih učenika na domaćim i međunarodnim takmičenjima harmonike.

Njegovi učenici su pobednici i prvonagrađeni velikog broja domaćih i međunarodnih takmičenja:

– Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije

– Festival muzičkih i baletskih škola Srbije

– Međunarodni festival harmonike „Zvezdane staze“, Kragujevac

– Međunarodni festival harmonike „Akkordeonfest“, Grac

– Međunarodno takmičenje „Dani harmonike“ u Pragu

– Međunarodni festival harmonike  „AKORDEON ART“, Sarajevo

– Međunarodni festival harmonike „Harmonika Fest“, Tivat

– Međunarodni festival harmonike „MEHFEST“, Beograd

– Međunarodni festival „Dani harmonike“, Smederevo

– Međunarodni festival harmonike „Akordeon Fest“, Knjazevac

– Takmičenje učenika harmonike „Binički“, Beograd

– Takmičenje učenika harmonike, Pančevo

Pohađao je seminare kod najeminentnijih profesora današnjice: Vjaceslava Semjonova, Jurija Siskina (Rusija), Borisa Lenka (Slovačka), Bruna Morisa (Francuska), Elzbet Moser (Nemačka), Teodoro Anzzellotija (Švajcarska), Matti Rantanena (Finska).

Snimao je za Radio Televiziju Srbije i ostale stanice.

Od 2008.godine uzima učešće u radu žirija na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima harmonike.

Trenutno radi kao profesor harmonike u Muzičkoj školi „Vladimir Đorđević“ u Beogradu.


Miodrag Krstić rođen je 12.01.1979. godine u Beogradu. Muzičko obrazovanje započeo je u M.Š. „Dr Vojislav Vučković”, u klasi profesorke Biljane Radosavljević. Na FMU u Beogradu, odeljenje u Kragujevcu, diplomirao je u klasi profesora Vojina Vasovića, a postdiplomske studije je završio u klasi profesora Radomira Tomića. Zaposlen je u MŠ „Vatroslav Lisinski” u Beogradu i MŠ „Petar Stojanović” u Ubu kao profesor harmonike. Od 2005. do 2010. radio je i u MŠ „Petar Ilić” u Aranđelovcu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih su najznačajnije:

  • Dva puta dobitnik prve nagrade na međunarodnom festivalu harmonike u italijanskom gradu Moro Doro
  • prva nagrade na Republičkom takmičenju 1998. god. u Beogradu
  • specijalna nagrada na takmičenju „Mladi harmonikaši” u Beogradu
  • prva nagrada na manifestaciji „Dani harmonike” u Smederevu.
  • na Smotri mladih muzičkih talenata Srbije u Sremskim Karlovcima, koja je održana u organizaciji Ministarstva kulture i Zajednice muzičkih i baletskih skola Srbije, dva puta (1995. i 1996. godine) izabran je za najtalentovanijeg učenika harmonike.

Kao solista i kamerni muzičar odsvirao je veliki broj koncerata u Srbiji i inostranstvu. Snimao je za Radio i Televiziju Srbije. Od 2013. izvodi multimedijalnu predstavu „Transibirska Proza” za koju je osmislio i napisao muziku.

Kao profesor harmonike kontinuirano doprinosi razvoju pedagogije, metodike nastave i izvođaštva. Preveo je sa slovačkog na srpski jezik knjigu Merte Sezekiove „Istorijat i metodika harmonike” i napisao rad „Unifikacija instrumenta harmonika u izvođačkoj praksi u Srbiji”. Često učestvuje u radu žirija, i to na sledećim takmičenjima: PIF Kastelfidardo (2016. godine), Festival muzičkih škola Srbije (2016. godine), festival M.Š. „Petar Stojanović”, Ub (od 2005. do 2016. godine), Memorijal „Dušan Protić” (2010, 2011, 2012, 2015, 2016. godine), „Accordion fest”, Šabac (2010. i 2011. godine), Međunarodni muzički festival „Dani harmonike”, Ugljevik (od 2010, do 2013. godine), takmičenje harmonikaša MŠ „Jovan Bandur” (2011. godine), Međunarodni festival muzike, Arandjelovac (2012. godine), „Mali Virtuoz”, Beograd (2013, 2014. i 2016. godine), „Meh Fest”, Beograd (2013. godine), Smotra muzičkih talenata u Sremskim Karlovcima (2015. i 2016. godine), Festival slovenske muzike (2015. i 2016. godine), „Međunarodno takmičenje Petar Konjović” (2015. godine).

Njegovi učenici su osvojili veliki broj prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima harmonikaša.