Harfa – žiri

HARFA:
1. Dijana Sretenović (MŠ „Mokranjac“)
2. Milica Milivojević (MŠ „Bandur“)
3. Branka Pajović Crowder
4. Sekretar: Marija Đurđević Pavlović (MŠ „V. Lisinski“)

Biografije:

Mr Dijana Sretenović osnovne i postdiplomske studije završava na Fakultetu muzičke umetnosti – odsek harfa, u klasi prof. Milice Barić. Od prvog solističkog koncerta u galeriji „Petar Dobrović” aktivno učestvuje u muzičkom životu Beograda kao solista, kamerni muzičar i  povremeni honorarni saradnik hora Braća Baruh (1989-1991.), orkestra Beogradske filharmonije (1998-1999.), Simfonijskog orkestra RTS-a (1993.), orkestra Pozorišta na Terazijama, orkestra Kamerne opere „Madlenijanum” (2000.), gudačkim orkestrom „Dušan Skovran” (1988.). Izvodila je premijeru koncerta u pratnji Gudača Svetog Đorđa (Zemun) i Subotičke filharmonije (Subotica).

Član je „Beogradskog kvarteta harfi” od samog osnivanja 1987. godine. Kvartet je održao niz koncerata u našoj zemlji i inostranstvu: Beograd – Kolarčev narodni univerzitet, Galerija kulturnog centra Beograda, Galerija Cvijeta Zuzorić, Galerija SANU. Osim u Beogradu, nastupali su u Novom Sadu, Kragujevcu, Vršcu, Kopaoniku, Nišu, Rašku, Vranju, Skoplju, Solunu… „Beogradski kvartet harfi” nastupio je na Svetskom kongresu harfe u Ženevi (Švajcarska), imao je dva zapažena koncerta na Festivalu harfe u Rio de Ženeru (Brazil), na Festivalu „Baš-čaršijske noći” u Sarajevu. U julu ove godine je izveo premijeru na Tribini savremenih kompozitora u Beogradu, a tu je i nastup na NIMUS-u u Nišu. Kvartet je nastupio i na Svetskom kongresu u Vankuveru (Kanada) – u saradnji sa Simfonijskim orkestrom Vankuvera, izvodeći delo srpskog kompozitora. 2012. je organizovao projekat saradnje sa Švajcarskom i tom prilikom zajedno sa harfistkinjom Natali Šatlen održao niz koncerata u Beogradu, Pančevu, Podgorici i Sarajevu.
Od 2001.

Dijana Sretenović je organizator Međunarodnog festivala harfe na kojem i nastupa kao solista i sa Beogradskim kvartetom harfi, kao i organizator Međunarodnog takmičenja harfi koji se održava svake dve godine u Beogradu.

Sekretar je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i presedavala je Koordinacionim odborom umetničkih udruženja Srbije. U saradnji sa Muzičkom omladinom od 1997. godine je održala niz koncerata u Beogradu i drugim mestima Srbije.

Stalno je zaposlena u MŠ „Mokranjac” kao nastavnik harfe, čitanja s lista i kamerne muzike, osnovne i srednje škole. 2004. i 2010. godine je dobitnik jednogodišnje nagrade Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za uspešan pedagoški rad. Član žirija je bila na Republičkom takmičenju harfe, kao i u Milanu (2015.) i Parizu (2016).
Član je upravnog odbora  UMUS-a i predstavnik u Koordinacionom odboru umetničkih reprezentativnih udruženja Srbije od 2004. Presedavajuća ovog tela je od aprila 2013. godine.

Dobitnik  je nagrade „Zlatna značka” 2015. godine za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije.


Milica Milivojević rođena je 28.01.1982. godine u Beogradu. Završila je magistarske studije harfe na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof.Ljiljane Nestorovske. Kod iste profesorke je i diplomirala harfu 2005. godine.

Osvajala je nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“. Svirala je koncerte u svim većim salama u zemlji, kao solista, u kamernim ansamblima, kao i član orkestra (Beogradska filharmonija, Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Niški simfonijski orkestar, Sarajevska filharmonija, BIH, Simfonijski orkestar mladih u Norveškoj i Berlinu, Nemačka). Aktivni je član Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije.

Od 2007. godine radi kao profesor harfe u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu. 2014. godine je dobila nagradu Izvršnog veća Vojvodine za pedagoški uspeh.


Branka Pajović Krauder (Bar) je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u MŠ Mokranjac u Beogradu u klasi prof. Ljiljane Nestorovske. Posle studija na FMU u klasi prof. Milice Barić, zahvaljujući stipendijama koje je dobila od Royal Northern College of Music i Royal Welsh College of Music & Drama, nastavila je studije u Mančesteru, u klasi prof. Frank Sternefelda, a zatim i u Kardifu u klasi prof. Keril Tomas, gde je završila postdiplomske studije sa najvišom ocenom. Tokom studija u Beogradu, bila je angažovana kao harfista u Operi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Kao dobitnik nagrada imala je brojne solo nastupe u Srbiji i inostranstvu. Po završetku studija u Kardifu provela je određeno vreme na Tajlandu, kao profesor harfe u Tamnak Prathom Harp Centre. Ljubav prema keltskoj harfi razvila je tokom studija u Velikoj Britaniji. Imala je priliku da upozna izuzetne harfiste iz Škotske, Irske i Velsa koji su joj dali inspiraciju da se upozna sa novim melodijama, da improvizuje, eksperimentiše i da u svom repertoaru spoji elemente folk muzike različitih zemalja, čak i onih u kojima harfa nije tradicionalni instrument.

Dobitnica je jedne od nagrada na međunarodnom takmičenju tradicionalne muzike u Velsu (Caernarfon International Harp Festival, 2006) gde je po prvi put svirala tradicionalne balkanske melodije, a nastupala je i na Evropskom simpozijumu harfe u Kardifu, festivalima u Velsu i Engleskoj, kao i na Camac Celtic Harp Trophy Lorien, gde je dobila specijalno priznanje žirija. Njena knjiga Tales of the River Danube sa aranžmanima narodnih melodija iz Srbije, izdata je u Velsu (Alaw Music, 2008).