Gudači – žiri

GUDAČI OMŠ:
1. Olivera Savić (MŠ „V. Lisinski“ – profesor violine)
2. Tijana Vaščić (MŠ „V. Lisinski“ – profesor violončela)
3. Biljana Stevanović (MŠ „V. Vučković“)
4. Sekretar: Bogdan Živanović  (MŠ „V. Lisinski“ – profesor kontrabasa)

GUDAČI SMŠ:
1. Slobodan Gerić (FMU)
2. Madlen Stokić (FMU)
3. Milutin Mladenović (FILUM)
4. Sekretar: Nevenka Martinić (MŠ „V. Lisinski“ – profesor violine)

Biografije:


Olivera Savić je rođena u Beogradu 1968. godine. Srednje obrazovanje stekla je u MŠ „Josip Slavenski“ u Beogradu, a studije violine zavrsila je na Akademiji Umetnosti Novi Sad, u klasi profesora Dejana Mihailovića.Pedagogijom se bavi od 1994. godine, najpre kao profesor violine u MŠ „Stanislav Binički“, a potom od 2000. godine u MŠ „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu, gde radi i danas. Njeni učenici i učenice nastupali su na svim značajnijim koncertima u organizaciji škole i lokalne zajednice. Takođe su učestvovali na domaćim i međunarodnim takmičenjima u zemlji, i osvajali isključivo prve i druge nagrade. Neka od njih su: Republičko takmičenje i Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“, Festival gudača „Petar Stojanović“ – Subotica, Festival gudača „Petar Kranjčević“ – Sremska Mitrovica, Festival slovenske muzike, a u inostranstvu na međunarodnom takmičenju „Aleksandar Glazunov“ u Parizu (Francuska).
2017. godine bila je član žirija na Međunarodnom festivalu gudača „Stringfest“ – Sremska Mitrovica.Sa svojim učenicama i učenicima se usavršavala na brojnim master klasovima kod prof. Dejana Mihailovića, prof. Ljubomira Mihajlovića, prof. Vladislava Bobića, prof. Blagorodne Taneve (Bugarska), prof. Ina Mirkovića (Hrvatska) i drugih. U svom dugogodišnjem pedagoškom radu sa uspehom je izvela buduće violiniste od samih početaka učenja do upisa na akademske univerzitetske studije violine.


Tijana Vaščić je rođena 18.08.1976. godine. Završila je  nižu  muzičku  školu ,,Stanislav Binički“, srednju muzičku školu ,,Stanković“, i  fakultet  Akademija  Lepih Umetnosti. Tokom  školovanja  je  učestvovala  na raznim školskim takmičenjima  i republičkom. Bila je u klasi prof. Ljubomira Polojca¸ prof. Jurija Sotničuka iz Kijeva i diplomirala kod prof. Bože Saramandića sa ocenom devet. Učesnik je seminara prof. Stanislava Apolina i prof. Ljubomira Polojca.

Počela je da radi 2002. godine u školi ,,Josif Marinković“, iste godine je postala stalni honorarni saradnik Pozorišta na Terazijama i umetničkog ansambla ,,Stanislav Binički“. Radila je sa gudačkim kvartetom na maloj sceni ,,Raša Plaović“  Narodnog pozorišta, nastupala sa gudačkim kvartetom  i  kvartetom čela na koncertima i brojnim  prezentacijama. I  danas aktivno svira u muzičkom  Pozorištu na Terazijama, i sa kvartetom  u okviru raznih projekata.

Osnovna  delatnost  joj je pedagoški rad  – u muzičkoj školi  „Vatroslav Lisinski“  predaje od  2011. godine sa punim radnim vremenom.


Biljana Stevanović pripada prvoj generaciji učenika Škole za muzičke talente u Ćupriji. Diplomirala je violinu na FMU u klasi profesora Fern Rašković. Usavršavala se kod prof. Kravčenka i prof. Kunakova.

Uporedo sa pedagoškim radom koji je započeo još tokom studija, bila je član Beogradskog kamernog orkestra „Dušan Skovran“ s kojim je nastupala gotovo na svim kontinentima. Nakon šestogodišnje saradnje s ovim renomiranim orkestrom, potpuno se posvećuje pedagoškom radu u SMŠ „Dr. Vojislav Vučković“ u Beogradu, gde i danas radi.

U toku tridesetdvogodišnjeg profesorskog angažmana sa svojim učenicima je u kontinuitetu osvajala nebrojeno mnogo nagrada na svim nivoima takmičenja u zemlji a od inostranih nagrada ističu se druga nagrada na takmičenju Kocian u Češkoj, prva nagrada na takmičenju Remember Enescu u Rumuniji, prva nagrada u Ohridu na takmičenju Ohridski biseri, laureat takmičenja na Premio Clivis u Rimu i mnoge druge.

Bila je član žirija na republičkom takmičenju i String festu.


 Slobodan Gerić je rođen u beogradu 1965. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Nebojše Gnjatovića. Usavršavao se kod profesora Ludviga Štrajhera (Beč, Austrija) i Frančeska Petrakija (Sijena, Italija).

Nastupao je kao solista sa Beogradskom Filharmonijom, Gudačima Sv. Đorđa, Niškim Simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Klagenfurta ( Austrija ), Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti iz Banja luke, Orkestrom Ljubica Marić i Omladinskom filharmonijom Borislav Pašćan.

Dobitnik je nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert u 2007. godini, više prvih republičkih i saveznih nagrada, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda za učenike 1984. godine, sa BGO Dušan Skovran 1991., kao i nagrade grada Beograda za najbolji koncert u 2006. sa Gudačima Svetog Đorđa. Kao član raznih ansambala gostovao je u inostranstvu ( SAD, Kina, Rusija, Velika britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Belgija, Švedska, Austrija, Italija, Mađarska, Španija, Grčka, Ukrajina, Makedonija, Slovenija…)

Delovao je kao solo kontrabasista BGO Dušan Skovran 1985-1992, i kao vođa kontrabasa  Beogradske filharmonije 1994-2007., a trenutno je angažovan kao solo kontrabasista Gudača Svetog Đorđa. Nastupa kao solista i kamerni muzičar sa Balkanskom kamernom akademijom a član je i etno džez ansambla Ognjen i prijatelji.

Bavi se  pedagoškim radom na FMU od 1991. godine,  a mnogi njegovi bivši studenti su aktivni kontrabasisti u zemlji i inostranstvu. Bio je umetnički rukovodilac Škole za muzičke talente u Ćupriji od 2006. do 2010. godine. Šef je katedre za gudačke instumente FMU Beograd. Jedan je od osnivača Basomanije, Festivala kontrabasista, koji postoji već 26 godina i koji okuplja mlade kontrabasiste i njihove profesore iz regiona.


dr Madlen Stokić-Vasiljević rođena je u Beogradu, gde je diplomirala, a potom završila i magistarske studije 1997. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi profesora Dejana Mihailovića. Takođe je završila specijalizaciju iz metodike glavnog predmeta – violine 2010. godine u klasi profesora Dejana Mihailovića. Godine 2016. je završila doktorske studije.

Danas je Madlen Stokić – Vasiljević docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i ulazi u red afirmisanih predstavnika mlađe generacije muzičkih umetnika – violinista koji deluju u našoj sredini.

Respektabilno deluje uvid u veliki broj ostvarenih solističkih koncerata, nastupa u zemlji i inostranstvu kao soliste sa simfonijskim ili kamernim orkestrima, niza nastupa u svojstvu lidera kamernih ansambala, koji ukazuju na veliko divljenje njenom radu. Dokazala se kao cenjeni violinista od baroknih do savremenih muzičkih dela, i violonista niza premijerno izvođenih kompozicija srpskih kompozitora. Kao član srpskog trija dobitnik je nagrade „Koncert godine“ 2012. godine.

Muzička kritika je dala svoje viđenje o majstorstvu Madlen Stokić – Vasiljević kao violinistkinje: „…mora se govoriti o jednom čudesnom talentu, o velikoj moći, o bujnom temperamentu, o neodoljivosti svirke…i oduševljenju koje nas je zahvatilo.“ (Politika ekspres 16. maj 1994.); „…u Vitalijevoj Čakoni kao vrhuncu večeri posedovala je skladnost i veličanstvenost poput građevine jednog Duoma.“ (Borba 14. maj 2000.); „…ispunjeni vrhunskim muziciranjem i izuzetnom izvođačkom energijom…“ (Politika 15. juna 2006.). 2010. godine vodi majstorske kurseve violine u zemlji (Niš, Fakultet umetnosti). Na poziv „Asocijacije Mocart“ u saradnji sa Univerzitetom Mocarteum iz Salcburga, drži internacionalne majstorske kurseve violine u Narniju (Italija) od 2012. godine, gde takođe nastupa na koncertima i kao solista uz pratnju orkestra.

U poslednjih pet godina Madlen Stokić –  beleži više od 50 ostvarenih koncerata.


Milutin Mladenović  je završio SMŠ „Slavenski“  u Beogradu u klasi prof. Ivana Poparića i Centralnu srednju specijalnu muzičku školu pri Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Aleksandra Fedorčenka i Andreja Djomina. Studije violončela diplomirao je na Moskovskom državnom  konzervatorijumu Čajkovski, u klasi profesora Kirila Rodina, a magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Viktora Jakovčića i Relje Ćetkovića.

Dobitnik je niza nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima učenika i studenata muzike. Nastupao je kao solista sa Sinfonijskim orkestrom RTS, kao i na Međunarodnom Čelo festu kao i na Festivalu kamerne muzike u Španiji.

Bavi se pedagoškim radom, kao profesor u Muzičkim školama „Konjović“ i „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu. Zaposlen je kao redovni profesor na Katedri za gudačke instrumente na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, gde je do nedavno obavljao i dužnost šefa katedre.

Dodeljena mu je nagrada „Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije“ za jednogodišnje istaknute pedagoške rezultate 2004. i 2014. god., kao i nagradu MUZIKUS za doprinos širenju muzičke kulture u Srbiji 2015. god