Gitara – žiri

GITARA:
1. Aleksandar Hadži Đorđević (FMU)
2. Sofija Mihailović ( MŠ „V. Lisinski“)
3. Igor Ivić ( MŠ „V. Lisinski“)
4. Sekretar: Milana Benedek ( MŠ „V. Lisinski“)

Biografije:

Aleksandar Hadži-Đorđević je započeo školavanje u MŠ „Slavenski“  u klasi profesorke Nadežde Kondić.

Sa 16 godina nastupio je u Zagrebu na Reviji mladih talenata Jugoslavije izvodeći Koncert Aranhuez sa Zagrebačkim simfoničarima i dirigentom Urošem Lajovicem.

Za vreme studija na Muzičkoj akademiji u Pragu (kl. Š. Rak, M. Misliveček), osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju gitare u Kutnoj Hori u Čehoslovačkoj  1984.

Aleksandar Hadži – Đorđević je izgradio zapaženu karijeru kao solista nastupajući u Srbiji, Češkoj, Hrvatskoj, Kipru, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji, ali i kao kamerni muzičar u duu sa kolegom prof. Srđanom Tošićem.

Dugi niz godina radio je kao profesor u Muzičkim školama  „J.Slavenski“, „V. Lisinski“ i „D. Jenko“ u Beogradu, na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i na Evropskom Konzervatorijumu za muziku u Pafosu na Kipru.

Njegovi učenici osvajali su najviše nagrade na takmičenjima gitare u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su danas istaknuti koncertni gitaristi i profesori u Evropi i SAD.

Za svoju pedagošku delatnost u obrazovanju mladih talenata dobio je nagradu Skupštine grada Beograda 2004., godišnju nagradu Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije 2005., kao i priznanje niškog festivala gitare za doprinos razvoju klasične gitare u Srbiji 2009.

Doktorski umetnički projekat pod mentorstvom prof. Vere Ogrizović odbranio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde danas radi kao profesor gitare.


Sofija Mihailović, mlada beogradska gitaristkinja, nakon završene Srednje Muzičke Škole „Josip Slavenski”, nastavila je svoje usavršavanje na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Nakon završenih Osnovnih studija, usavršavala se na Roosevelt Universitetu u Čikagu. Master studije završila je u Beogradu, u klasi profesora Srđana Tošića.

Iza nje su brojni nastupi u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Americi. Učestvovala je na mnogim takmičenjima i međunarodnim festivalima klasične gitare, na kojima je osvajala brojne nagrade. Imala je čast da sarađuje sa vrhunskim svetskim gitaristima, kao što su Aniello Desiderio, Pavel Stiedl, Carlo Marchione, Zoran Dukić, Goran Krivokapić, Denis Azabagić, Radomir Mihailović Točak…

Pored gitare, Sofija svira i lautu i bavi se sviranjem u raznovrsnim kamernim ansamblima.

Već deset godina aktivno se bavi i pedagogijom. Njeni đaci su dobitnici mnogih nagrada na raznim festivalima gitare kao i Republičkom takmičenju.


Igor Ivić pažnju stručne javnosti privlači rezultatima u pedagoškom radu. Njegovi učenici duži niz godina ostvaruju najviše plasmane na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Nakon završenog vokalno instrumentalnog i teoretskog smera SMŠ „J. Slavenski“ studira gitaru na Višoj muzičkoj školi u Nišu, opštu muzičku pedagogiju na FMU u Beogradu, a osnovne i master akedemske studije gitare na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Od 1997. godine je nastavnik gitare u MŠ „Lisinski“, a član Jugoslovenske asocijacije klasičnih gitarista od osnivanja.

Redovno sarađuje sa Beogradskom filharmonijom kao i Kamernim orkestrom „Pro classica”.

Pored pedagoške i izvođačke delatnosti aktivno se bavi i aranžiranjem za razne sastave. Treba izdvojiti aranžman „Male noćne muzike” V. A. Mocarta za trio gitara „Amicus”, kao i niz aranžmana muzike za film, pisane za orkestar “Dečje filharmonije”, u svojstvu narudžbine za manifestacije „Listening to the films” u zadužbini Ilije M. Kolarca, kao i „Noć muzike” na stadionu Tašmajdan.